Menu

No randomness

 

Curator van de tentoonstelling: Oscar Lhermitte
Tentoonstellingsontwerp: Oscar Lhermitte en Stinsensqueeze
 

Gerealiseerd door Cité du design voor de Internationale Biënnale van Design Saint-Etienne 2015.
 

No Randomness is een tentoonstelling van curator Oscar Lhermitte. Oorspronkelijk was ze te zien op de Internationale Design Biënnale van Saint Etienne 2015, die méér dan 200.000 bezoekers telde.

Heb je er ooit bij stilgestaan waarom riooldeksels rond zijn? Waarom een meter een meter is? Of waarom de maat van een A4 blad precies 210 mm op 297 mm is?

Een precieze verhouding om de afmetingen van een blad te bepalen, een achthoek voor een pictogram, een geur om wat ontastbaar is voor de geest te roepen... Dit zijn geen nieuwe ideeën, er is niets origineels aan, niemand kan zich herinneren wie er eerst aan dacht. Dit zijn ideeën voor massaverbruik... maar wat zijn ze mooi! De wereld vandaag zit vol voorwerpen waarmee we dagelijks omgaan: we zijn er zo aan gewend, dat sommige gewoon vanzelfsprekend lijken. We vergeten hoe functioneel ze wel zijn, en hoe degelijk ontworpen.

No Randomness legt de nadruk op de schoonheid en de kwaliteit van de normen, systemen en industriële producten wiens aanwezigheid en gebruik in onze omgeving van zo’n groot belang zijn. Van de specifieke vorm van een verkeersbord tot en met het patroon van een vissersjas: de verzameling toont een reeks producten met één gemeenschappelijk kenmerk: hun vorm kon niet functioneler. In feite zijn deze ogenschijnlijk banale voorwerpen, zonder design - onzichtbaar zelfs - de echte helden van design: ze vervullen perfect hun functie, soms zo goed zelfs dat ze universeel zijn geworden. Hun verborgen schoonheid zit in de details (een specifieke curve, een bepaalde dimensie, een zekere kleur): het is hun essentiële bestaansreden.

Het opzet van deze tentoonstelling is te tonen hoe design mooi wordt wanneer het doordacht is en ontworpen als een geheel, binnen het kader van een bepaald systeem met een link naar andere systemen. De collectie wekt de nieuwsgierigheid van het publiek over hun onmiddellijke omgeving, en brengt inzicht dat niets zomaar willekeurig is. Met andere woorden: design is nooit mooier dan wanneer het onzichtbaar is. De voorwerpen in de tentoonstelling zijn alledaags: papier, lange eieren, een metrisch systeem, een oranje veiligheidsvest, een STOP bord, het patroon van een autoband.

  • SignatureBIDOk[1]

Biografie - Oscar Lhermitte

Oscar Lhermitte is een Frans multidisciplinair ontwerper die in London werkt. Hij studeerde af in Product Design bij Central Saint Martins in 2009 en in Design Product bij het Royal College of Art in 2011. Oscar beschouwt diversiteit als zijn drijvende kracht: hij wil zich niet beperken tot één bepaalde vorm van creativiteit. Zijn portfolio omvat industrial design en fotografie, video, curatie van tentoonstellingen, set design, art direction en consulting.

Oscar Lhermitte is medeoprichter en directeur van Sidekick Creatives Ltd dat genomineerd werd als Design Of The Year 2014 door het Design Museum in London.

Oscar wordt regelmatig uitgenodigd voor gesprekken, lezingen en tutorials in hogescholen waaronder Brunel University en Royal College of Art (UK).

 

NoRandomness11